Foto Gerard Vrakking

Hans Groen (1963) studeerde aan het Tilburgs Conservatorium keyboards en synthesizers en aan het Stedelijk Conservatorium Zwolle orgel lichte muziek (pop/jazz) bij Leon Kuijpers en kerkorgel bij Dorthy de Rooij.

Hij componeerde muziek voor diverse commercials voor radio en televisie. Ook twee rockmissen onder de naam ‘Symfonia’  zijn van zijn hand.

In 1992 was hij verantwoordelijk voor het componeren en uitvoeren van de muziek ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Basiliek Heilige Kruisverheffing Raalte.

Vecht Voor Vrede – Bigband Hans Groen

In 1995 schreef hij ‘Dona Nobis Pacem’, een compositie voor groot orkest en koor. Hierin wordt op indrukwekkende wijze het verhaal  van de Tweede Wereldoorlog verteld.  Muziek ondersteund door authentieke beelden en lasers.
‘Dona Nobis Pacem’ is in het project ‘Vecht voor Vrede’ in 2003, 2004 en 2005 uitgevoerd, met medewerking van o.a. musicalsterren als Tony Neef (o.a. Miss Saigon) en Brigitte Nijman (o.a. Evita).

Van 1998 tot 2005 leidde hij de Big Band Hans Groen, later doorgegaan onder de naam Cool24 en was hij dirigent van diverse koren.

Dear Jannet, Dissonant – Kanker Leeft! &  Amnesty in Music

Hans Groen Hij was één van de componisten van de musical Dear Jannet (1999).

In 2006 componeerde hij ‘Dissonant – Kanker Leeft!’, een multimediale theaterproductie over de ziekte kanker. Solisten waren o.a. Joke de Kruijf (Phantom of the Opera) en Brigitte Nijman. Tony Neef schreef het merendeel van de teksten.

Hans heeft directielessen gevolgd bij Joan Reinders.

Amnesty in Music

Amnesty in Music

‘Amnesty in Music’ (2007) is een multimediale muziekproductie van Hans Groen waarin aandacht gevraagd wordt voor het werk van Amnesty International tegen schending van de mensenrechten wereldwijd.
Hij was voorzitter van de Stichting Dona Nobis Pacem Raalte, met Wilfred Harleman (secretaris), Hugo Lemke (penningmeester) en Harry Derksen, welke verantwoordelijk is voor de organisatie van de projecten: ‘Vecht voor Vrede’, ‘Dissonant-Kanker Leeft!’ en ‘Amnesty in Music’.
In zijn lespraktijk gaf hij Maaike Jansen, de winnares van ‘So You Wannabe a Popstar 2007’, pianoles.

Raalte gemeentelied, Raalte Muziek Marathon & Dromen Denken Durven Doen!

Foto Annet van Raalten

In 2010 schreef hij het officiele Raalter gemeentelied “Raalte, wâh mooi!” in opdracht van de gemeente Raalte en het ‘Mannenkoor de Roalter Jongs’. Een verrassend nummer ingezongen door een mannen-, dames- en kinderkoor. Klik hier voor meer informatie en het beluisteren van “Raalte, wâh mooi!”.

De Raalter Muziek Marathon op Koninginnedag 2010 en 2011 was een initiatief van Hans in samenwerking met de Oranjevereniging Raalte. Maar liefst 12 uur non-stop muziek in het centrum van Raalte. Zie verder projecten.

De symfonische rockopera  “Dromen, Denken, Durven, Doen!” met Cor Bakker, Ernst Daniël Smid, , Jamai en het Noordpool Orkest ging op 18 juni 2011 in première in theater de Spiegel te Zwolle.

MuSing, Van Bachatelle tot Jaratelle & Serious Request Concert

In 2012 richtte hij het multi-inzetbare koor MuSing op waarvan hij dirigent en muzikaal leider is. De 3 concerten van “Van Bachatelle tot Jaratelle”, een initiatief van Hans, zijn succesvol afgerond. De recensies waren zeer positief. Dit najaar zal er een vervolg komen. Op 15 december 2013 vond het eerste Serious Request Concert plaats, een unieke samenwerking tussen Hof in Salland en Hans Groen.

Het jaar 2014 is uitgeroepen tot MS-Benefietjaar. Hans was één van de initiatiefnemers, samen met o.a. pianist Reinder van Raalte, Cindy Oudshoorn, Margriet Bruggemans en André en Esther Kruiper van diverse acties, waaronder het MS-Benefietconcert in theater Odeon te Zwolle. De opbrengst was ruim € 40.000,-.

4deVrijheid – Hospice De Cirkel, Samenloop voor Hoop

In 2015 heeft Nederland 70-jaar vrijheid mogen vieren. Hans vond dat dat dit niet ongemerkt voorbij mocht gaan in de gemeente Raalte en heeft met een enthousiast team het project “4deVrijheid” opgezet. Allerlei activiteiten voor alle leeftijdsgroepen (zie projecten). Het hoogtepunt was het “4deVrijheid”concert. Muziek van Hans, speciaal geschreven teksten over vrijheid, ondersteund door een spectaculaire laser- en lichtshow.

In 2016 heeft er een editie van 4deVrijheid in Heeten. In maart van dat jaar had Hans een actie opgezet voor het hospice van Stichting de Cirkel in Raalte. Zijn leerlingen hadden door middel van allerlei acties geld ingezameld. Op 17 maart verzorgden ze bovendien een zeer gevarieerd optreden in restaurant De Bagatelle.  En op 18 maart een spetterend optreden van MuSing, inclusief diner. De totale opbrengst was € 3365,-. In 2018 vond er een editie van 4deVrijheid plaats in Luttenberg.

In 2016 en 2018 vonden twee edities plaats van de Samenloop voor Hoop Raalte. Een actie voor het KWF waarbij teams 24 uur wandelen om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Hans was verantwoordelijk voor het muziekprogramma. Ook werd een lied uit het project “Dissonant-Kanker leeft!” het lijflied van deze actie.

Orkest over de IJssel, Vier je leven!

In 2017 heeft Hans het Orkest over de IJssel opgericht. Een 40 koppig semiprofessioneel orkest met musici uit heel Oost Nederland. Het repertoire bevat alle stijlen behalve klassiek.

In augustus 2018 gaf het orkest een spetterend optreden tijdens Stöppelhaene in Raalte met onder anderen Trijntje Oosterhuis en Erik Neimeijer.

Foto PR-Commissie Stöppelhaene

 

Vier je leven!

Op 18 september 2021 gaf het Orkest over de IJssel een coronaproof concert ‘Vier je leven!’ in het Hoftheater Raalte. RTV Oost heeft van dit concert een registratie gemaakt die uitgezonden is op oudejaarsavond 2021. Een concert met een lach en een traan om het leven en onze vrijheid te vieren. Met verhalen verteld door Gerard Oosterlaar (Höllenboer).

‘Hartslag’, Lied voor Syrië

In 2018 heeft Hans in samenwerking met UNICEF Nederland het lied ‘Hartslag’ opgenomen, waarin Hans de oorspronkelijk Arabische tekst heeft vertaald naar het Nederlands en de muzikale leiding had. De solisten waren de winnares van The Voice Kids 2018 Yosina Rumajauw en Sabien Koning.

Raalte 900 jaar

In 2023 vierde Raalte haar 900-jarig bestaan. Hans heeft het nummer “Toen en nu” speciaal voor deze gelegenheid geschreven. Uitgevoerd door alleen Raalter muzikanten en de tekst geschreven door Gerard Oosterlaar (Höllenboer) en Willem Verdaasdonk.