“In vrijheid leven vinden we zo normaal. We staan er eigenlijk nooit bij stil. Toch zien we dagelijks op TV dat vrijheid helemaal niet zo normaal is. Het is misschien wel het belangrijkste dat we hebben.”

© 2015 - Stefan KemperEen mix van cultuur – sport – educatie en muziek in het kader van 70 jaar vrijheid.

Op 5 mei 2015 vierden we 70 jaar vrijheid in Nederland. Ook in Salland hebben we dit nadrukkelijk gevierd met de gemeente Raalte als basis.  Het evenement “Vier de Vrijheid” is een mix zijn van cultuur – sport – educatie en muziek. Van jong tot oud en voor ieder wat wils. Van sportief meedoen tot genieten met elkaar van muziek.

“4deVrijheid” is een initiatief van Hans Groen en kan worden gezien als een vervolg op eerdere succesvolle producties ‘Vecht voor Vrede’ in 1995 en 2005 die eveneens door Hans zijn geïnitieerd.

© 2015 - Annet van RaaltenGeïnspireerd door het belang om aandacht te blijven vestigen op het thema ‘vrijheid’ en om de bewustwording van de waarde ervan onder jongeren te vergroten, wilde Hans 5 mei 2015 niet onopgemerkt in Salland voorbij laten gaan. Samen met een bevlogen team en ± 150 vrijwilligers heeft Hans een programma samengesteld voor alle doelgroepen en leeftijden. Onder andere ‘Wandelen voor de Vrijheid’, ‘Fietsen voor de Vrijheid’ en een speciaal educatie- en kunsttraject voor basisscholen. Het hoogtepunt van het evenement was het afsluitende ‘4deVrijheid’ concert, gecomponeerd en gedirigeerd door Hans. Uitgevoerd door een speciaal samengesteld orkest met musici uit de gemeente Raalte.

In 2016 heeft er een editie van 4deVrijheid in Heeten plaatsgevonden. Er zijn al onderhandelingen bezig met andere buurtdorpen van Raalte om er de aankomende jaren 4deVrijheid te gaan organiseren.

Sfeerimpressie

Met dank aan Richard Woolderink, Stefan Kemper, Annet van Raalten, Gerard Vrakking en Diny Heidenrijk