Gezelligheid op hoog niveau

Enthousiasme van het koor MuSing uit Raalte

Enthousiasme van het koor MuSing uit Raalte

“Gewoon lekker muziek maken met een gezellig club en tot op een zo hoog mogelijk niveau!”

MuSing: een nieuw in 2012 opgericht origineel koor, leeftijd van 20 tot 60 jaar, dat “multi-inzetbaar” is.  Deels als popkoor, als kerkkoor (rouw en trouw), maar ook optreden in een verzorgingstehuis, voor een goed doel, … van alles wat op ons pad komt. Een koor, bestaande uit ongeveer 45 leden, met een fantastische band!

Van Rock tot Pop

Koor MuSing met Hans Groen als dirigent. P.s. let op het lekkere kontje dames

MuSing met Hans Groen als dirigent.

Het repertoire varieert van rock tot pop, van Nederlandstalig (geen smartlappen) tot musical. Muziek vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw tot de meest actuele nummers. Het koor is opgericht door Dianne Arling en Hans Groen. Hans was dirigent en artistiek leider tot 2017.

Foto impressie

Recensie Salland Centraal

Natuurlijk staat er met Hans Groen een ervaren dirigent annex artistiek leider voor de groep. Natuurlijk kan een groot deel van de groep bogen op meerdere jaren zangervaring. Toch liet MuSing Raalte afgelopen vrijdag bij de première in De Leeren Lampe vele monden openvallen van verbazing.

Het koor, dat bijna een jaar bij elkaar is, gooide direct vanaf de aftrap alle schroom van zich af en verraste de driehonderd aanwezigen met gevoelige ballads, mooie solo’s, golden oldies en dampende rocknummers.

Niet onbelangrijk was daarbij de begeleidingsband die een grote bijdrage leverde om het eerste concert van MuSing Raalte naar een hoog niveau te tillen. Na afloop was iedereen het er over eens: dit was geweldig.

Het enige probleem is misschien dat ze de lat meteen behoorlijk hoog hebben gelegd. Maar zoals initiatiefnemers Hans Groen en Dianne Arling al in een eerder interview aangaven: “We hebben verwachtingen, maar willen geen stress. Het plezier staat voorop.”

Salland Centraal – MuSing Raalte legt de lat hoog.

Recensie de Stentor

Raalte – Negen maanden na de oprichting van koor en band MuSing was gisteravond het premièreconcert onder leiding van Hans Groen. Wat mag je verwachten van zo’n pasgeboren koor? Niet wat het werd: On-ge-loof-lijk! Kippenvel! Wat een energie, wat een prachtig volume en schitterende balans.

De emoties gierden net zo hard door de overvolle zaal als de gitaren. Met dit eerste optreden heeft Hans Groen weer bewezen het allerbeste naar boven te toveren van mensen die graag samen muziek maken.

Na de generale repetitie van een halve dag spraken we vlak voor het concert met Hans Groen en Dianne Arling, de oprichters van MuSing. “Bij een aantal mensen was de behoefte aan een soort koor dat nog niet bestond. Ik was één van die mensen. De klik tussen Hans en wat wij wilden was er meteen.” Groen: “We wilden een veelzijdig koor dat alles kan zingen behalve smartlappen. Een popkoor dat ook kerkmuziek aankan, rock, ballads, a capella, rock ‘n roll en noem maar op.”

Het koor zingt bestaande nummers gearrangeerd door Groen himself. Groen: “Uitgangspunt is plezier hebben in muziek maken maar ook het niveau naar een hoger plan brengen. En we hebben natuurlijk een fantastische en volwaardige band: Wilfred Harleman, slagwerk, Erwin Heeregrave, basgitaar, Michael de Dali, gitaar, Jürgen Klein Douwel, toetsen en Theo Nijland, gitaar.”

Zaallicht uit, pink spots aan, koor in black&white…het eerste nummer is meteen raak, vlot, jong met kleine showelementen, geroezemoes in de zaal dooft meteen. Daarna – ja, lef hoor – een nummer van Within Temptation, meteen een knappe solo van Cristel Grotenhuis, een prachtige stem met zo’n mooi kwetsbaar randje in de hoge tonen…het eerste kippenvel moment. Maar dan: het koor zwelt aan, tilt Cristel op, machtiger, krachtiger en als je denkt dat de climax bereikt is volgt nog eens het maximale, het hoogst haalbare uit de kelen van het bijna 50-koppige koor. Het slot van Josh Groban is zo orgastisch maar nu zit de verrassing in de laatste maten: onverwachte tederheid.

Ook de band kwam perfect tot zijn recht in de instrumentale nummers: heerlijk die jankende gitaren, weer kippenvel.